Книги за живота и делото на Левски

Книги за живота и делото на Левски

Книги за живота и делото на Левски - Яна Язова

Може би най-важната книга на Яна Язова – смята се, че изследването й за Апостола е причина тя да бъде убита. Романът излиза за пръв път едва през 1987 г., подготвен по оцеляла чернова.

Книги за живота и делото на Левски - личният бележник (тефтерчето) на Васил Левски. 1871-1872. България и Влашко

Книгата е съставена от две части съдържащи репродукция и разчетен текст на личното тефтерче на Апостола. Направен е нов прочит на тефтерчето на Васил Левски, като се разчетени за първи път над 120 думи – част от тях задраскани от Левски, друга тъкувани неправилно досега.

Книги за живота и делото на Левски - „Васил Левски“ от Николай Генчев (Изток-Запад)

В тази книга известният учен Николай Генчев разкрива още веднъж непреходното историческо значение на великия българин чрез неговите идеи, апостолско дръзновение и граждански подвиг. Първата част е написана на основата на стари проучвания на автора.
Във втората част, същинският принос на автора, се търси отговор на въпроса защо Левски е избран и канонизиран като герой и главен мъченик на българската история. Проследява се официалната литературно-публицистична оценка на неговото дело. Специално внимание се отделя на народното преклонение пред Апостола. Като фон са разгледани и ключови проблеми на българската история и народопсихология.

Книги за живота и делото на Левски - Васил Левски – Дяконът. Черти из живота му

Πъpвoтo издaниe на тази книга e в дaлeчнaтa 1883 г., oтпeчaтaнo в Изтoчнopyмeлийcĸaтa пeчaтницa нa Eдyap Диoннe – тoвa e пъpвaтa бългapcĸa биoгpaфия нa Aпocтoлa. Πpeз oчитe нa eдин жив yчacтниĸ в нaциoнaлнoocвoбoдитeлнитe бopби, ĸaĸъвтo e Зaxapий Cтoянoв, e oпиcaн aвтeнтичният oбpaз нa Aпocтoлa, c нeгoвитe митapcтвa и пpeмeждия в пopoбeнoтo ни oтeчecтвo.

Книги за живота и делото на Левски - „Моята първа книга за Васил Левски“ от Цанко Лалев

Tази илюстрирана биография ясно и увлекателно представя живота на най-великия българин. В книгата са публикувани много снимки, рисунки и репродукции от картини на български художници. Включени са и интересни откъси от художествени произведения, посветени на Апостола.