Родословно дърво

От брака на Гина Караиванова и Иван Кунчев се раждат пет деца: Васил (1837-1873 г.), Христо (1840- 1870 г.), Петър (1844-1881 г.) Яна (1835-1913 г.) и Мария (1847- 1851 г.). След преждевременната смърт на своя мъж, който е виден карловски занаятчия, Гина сама отглежда, с много лишения, челядта си.
За живота на Васил Левски е писано много, затова ще се спра върху житието и битието на неговите братя и сестри.
Двамата братя на Апостола Христо и Петър са свободолюбиви и непокорни като него и споделят несретния живот на българските хъшове.
Христо Кунчев учи абаджийство, работи в Карлово и в Пловдив. Там се сближава с Христо Иванов - Големия. Емигрира в Румъния, а после в Сърбия. Не е приет във Втората българска легия по здравословни причини. Работи, като абаджия и издържа брат си Васил при тежкото му боледуване.
След разпускането на легията отново се отправя за Румъния. Близък приятел е с Христо Ботев, когото свързва с брат си Васил Левски. Умира от туберкулоза, ненавършил 30 години на 9 април 1870 г. в Букурещ.
Петър Кунчев през 1867 г. участва във Втората българска легия в Белград. През май 1876 г. се записва доброволец в четата на Христо Ботев. Заловен е след разгрома й, но успява да избяга по пътя към конака в София.
През Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. постъпва в редиците на българското опълчение. При боевете на Шипка е тежко ранен. Лекуват го в Търново и Харков. При завръщането си в родния град е назначен за общински стражар.
Умира в нищета от туберкулоза през 1881 г. Заради голямата му прилика с брат му Васил го наричат Петър Кунчев - Левски.
Най-малката сестра на Левски - Марийка Кунчева, заболява още като дете от едра шарка и умира през 1851 г., малко след смъртта на баща си Иван Кунчев.
Другата сестра на Апостола, Яна Кунчева е родена през 1835 г. Тя става укривателка на Левски. От нейния дом Левски поема пътя за Легията в Белград и при всяко идване в Карлово й гостува. Единствено тя от братята и сестрите на Левски създава свое семейство. През 1850 г. се задомява за карловския търговец Андрей Начов. Раждат им се 9 деца - Начо,Тота, Гина, Мария, София, Елена, Христо, Иван и Елена.
От рода на Васил Левски произлизат редица хайдути, революционери и поборници за народна свобода. Всред тях се открояват войводите Кръстил, който е обесен в Цариград през 1741г., Видул - доброволец в гръцкото въстание от 1821 г., убит от турците в Троянския Балкан, Драгой, Иван Тахчиев и Иван Арабаджията от село Царацово - участник в Легията на Раковски, куриер на БРЦК, предводител на чета в Априлското въстание 1876 г., заловен и измъчван от турците, борец за Съединението на България - 1885 г.
Участникът в национално-освободителното движение и гарибалдиец Гюро Начев от село Отец Паисиево също е роднина на Левски.
Освен войводи, родът на Васил Левски дава редица офицери и опълченци. Всред тях се откроява името на генерал-майор Никола Бочев - командир на 1-ва Софийска пехотна дивизия. Полковник Васил Кунчев е внук на чичото на Левски, Въльо Кунчев.
Полковник Никола Фурнаджиев е син на сестрата на майката на Левски, Мария Караиванова и на карловския търговец Иван Фурнаджиев. Героят от Сръбско-българската война - 1885 г., майор Петко Караиванов от Сопот е шестото дете в семейството на Петко Караиванов-най-младия вуйчо на Васил Левски и видната възрожденска учителка Неделя Караиванова.
Легендарният Освободител на Средните Родопи през Балканската война, полковник Владимир Серафимов, родом от село Аджар /Свежен/ е братовчед на Левски по бащина линия.Началникът на Флота, капитан първи ранг Рашко Серафимов от село Свежен също е братовчед на Левски.
Полковник Иван Бочев - командир на 44-ти пехотен полк, който загива в Първата световна война е роднина на Апостола.
Революционерът, опълченец и председател на първия Градски съвет на Карлово след Освобождението Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски.
Председателят на карловския революционен комитет, създаден от Апостола и опълченец в Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Васил Платнаров свързва живота си с Мария Начева, която е дъщеря на Андрей Начев и сестрата на Левски - Яна Кунчева.
Самарянката Райна Касабова през Балканската война 1912-1913 г. става първата жена в света, летяла с бойна мисия на самолет. Тя е родена в Карлово на 1 август 1897 г.и е родственица на Васил Левски по майчина линия.
Запасният поручик и виден краевед Христо Фъргов е най-малкият син на карловския възрожденски учител Георги Фъргов, който е братовчед на Васил Левски.
Тези именити родственици на Васил Левски през целия си живот се стремят да бъдат достойни продължители на неговите идеи и много от тях предизвикват възхищение със своите подвизи и дела.